Remélem senki nem nézte a Pro Bowl. 63-35-ös gagyiparádé lett, mint mindig. Kosárlabdának sincs sok értelme védekezés nélkül, de a focinak aztán végképp semmi. A kosárlabdát úgy találta ki az öreg Naismith, hogy az északi államokban legyen mivel edzeni a télen beltéren, a szabályok kialakításánál pedig a fő irányelv a biztonság volt. Naismith elemezte az akkori legnépszerűbb játékokat (rugby, labdarúgás, hoki és baseball; amerikai foci még nem is volt!), és a durvulás elkerülése végett az alábbiakra jutott.

Naismith noticed the hazards of a ball and concluded that the big soft soccer ball was safest. Secondly, he saw that most physical contact occurred while running with the ball, dribbling or hitting it, so he decided that passing was the only legal option. Finally, Naismith further reduced body contact by making the goal unguardable, namely placing it high above the player's heads. [wiki]

Amúgy mielőtt azt hinnénk, hogy a perge bajszos öreg ekkora softy volt, nem árt ha tudjuk, hogy kvázi nevelőtanárként egy évfolyamnyi a behavazottságtól megőrült tini srác energiáját kellett levezetnie és 14 napja volt kitalálni a játékot. Ahhoz képest elég jól sikerült. 450 millió.

[kép]