EGY VISSZAUTAS√ćTHATATLAN AJ√ĀNLAT - A PESTI ESTBEN
1999 augusztus. 250 egy doboz cigi, b√°r m√©g nem doh√°nyzom. Forintom kev√©s, Pesti Est apr√≥ lapozgatva c√©lir√°nyosan. Ny√°ri mel√≥. Fesztiv√°l. Angol nyelvtud√°s kell. Fizet. Tal√°lkoz√≥ a PeCsa mellett. FŇĪben √ľl√ľnk, kb 20-40 ember/gyerek/embergyerek, egy tag magyar√°z amerik√°smagyar akcentussal, krisn√°s l√≥farokkal. Jelentkez√©si lapot t√∂lt√∂k ki. Persze, hogy besz√©lek n√©met√ľl is, alap. Tal√°n m√©g valami interj√ļ f√©le is van. K√©t nappal k√©sŇĎbb cs√∂r√∂g a telefon, megyek-e Ozor√°ra. Holnap. H√°t megyek, b√°r nem tudom mi-merre-mennyi.

A sorozat elsŇĎ r√©sze, az elŇĎsz√≥ itt.

HŇĪv√∂s paraszth√°z, irod√°ra utal√≥ jelekkel, k√©t alulinform√°lt l√°nnyal. √ögy k√°b√© tudj√°k, hogy ma √©rkezem, menjek be a falub√≥l a ter√ľletre. Nem, nem megy most kocsi, oldjam meg. Elindulok a v√∂lgybe, szerencs√©mre az elsŇĎ Skoda meg√°ll mellettem, intenem sem kell. ErŇĎs t√°jsz√≥l√°s √©s m√©g erŇĎsebb Kinizsi fogyaszt√°s miatt nem √©rtek egy kurva sz√≥t sofŇĎrbŇĎl √©s utas√°b√≥l. Szerencs√©sen eljutunk a bej√°ratig, borul√°s n√©lk√ľl szabadulok a l√°that√≥an (√©s szagolhat√≥an) s√∂rrel √ľzemelŇĎ cseh iparilomb√≥l.

A ter√ľlet n√©gy nappal a nyit√°s elŇĎtt nem t√ļlzottan eml√©keztet fesztiv√°lra. Elsz√≥rt f√∂ldt√ļr√°sok, Toitoiok rendezetlen csoportokban, s√°trak, sz√≠npadok m√©g sehol. N√©mi b√≥kl√°sz√°s ut√°n megtal√°l Michael √©s k√©t fegyverhordoz√≥ja, Dirk √©s Jenes. Michael sv√°jci n√©met, ŇĎ az √©p√≠t√©svezetŇĎ, mint k√∂zli velem √©n leszek a tolm√°csa √©s kicsit csal√≥dott, hogy nem igaz√°n besz√©lek n√©met√ľl. Biztos√≠tom, hogy az ŇĎ angolja m√©rf√∂ldekkel jobb az √©n germ√°nomn√°l, ami nem neh√©z, mert n√©met√ľl csak √©tlapokb√≥l vagyok perfekt, azokb√≥l is csak az osztr√°k s√≠h√ľtte egyszerŇĪs√©g√ľekbŇĎl.

A mel√≥t gondolom √©p√≠t√©sk√©pes m√©reteim (kb 85-90 kil√≥ lehettem azon a ny√°ron), illetve a bekamuzott n√©met nyelvtud√°s miatt kaptam meg, de azt biztosan nem gondolt√°k √°t, hogy nem felt√©tlen egy 17 √©ves kezdŇĎ tolm√°csra van sz√ľks√©g, ha az √©p√≠t√©svezetŇĎ a K√∂j√°llal t√°rgyal az ad-hoc v√≠zvezet√©kek fertŇĎtlen√≠t√©s√©rŇĎl, illetve a sz√ľks√©ges WC-k sz√°m√°r√≥l egy 4-5 ezres (!!) k√∂z√∂ns√©gre. Mindegy, megoldom, de √≠gy van ezzel Michael is. Ha azt mondj√°k neki, hogy m√©g 250 WC kell, akkor √©n azt ford√≠tom vissza, hogy meglesz. Persze rendel√ľnk k√∂zben kb. m√©g 100-t, √©s arr√≥l √ľgyesen elfeledkez√ľnk, hogy a pesszimista becsl√©s szerint lesznek 8-10 ezren. Mondhatjuk, hogy nem izgulj√°k t√ļl a dolgokat a szervezŇĎk.

Advertisement

M√≠nusz harmadik √©jszak√°t√≥l kint s√°trazok a terepen, z√∂ld kis kupol√°m m√°sodiknak √°ll√≠tom fel a st√°bnak kijel√∂lt r√©szen. M√°r elk√©sz√ľlt egy/a vizesblokk; nyolc darab fakeretes, fekete nejlonlapos zuhanyz√≥val, pont annyira lesz el√©g, mint amennyire tart√≥s. Ez persze majd kb. a fesztiv√°l harmadik napj√°t√≥l lesz probl√©ma, √≠gy az elej√©n m√©g a j√©ghideg v√≠zzel val√≥ zuhany√°s volt az emberes kih√≠v√°s. Az, hogy a magyar talpasokt√≥l elt√©rŇĎen m√°r az elej√©tŇĎl kint t√°boroztam kisebb riadalomhoz is vezetett, m√°r a csal√°dom k√∂r√©ben. A k√∂zepesen felk√©sz√ľlt l√°nyk√°k a benti irod√°ban (ahol volt telefon) elfelejtett√©k, hogy √©n l√©tezem, √≠gy siker√ľlt k√©t nap ut√°n azt mondani az ŇĎseimnek, hogy nem is vagyok ott. Ejj, azok a mobil el√∂tti sz√©p idŇĎk.

Kép innen lopva.