Ha nem lenn√©nek cuki macsk√°s k√©pek √©s vide√≥k, az internet 100 legforgalmasabb oldala k√∂z√ľl 35 nem l√©tezne. Mondom √©n. A kutat√≥k pedig azt mondj√°k, hogy a macsk√°k csak az Egyes√ľlt √Āllamokban √©vente √°tlagosan 2.4 milli√°rd madarat √©s 12.3 milli√°rd emlŇĎst √∂lnek meg. Csak az √∂sszehasonl√≠t√°s v√©gett, ez t√∂bb mint minden m√°s emberhez k√∂thetŇĎ √°llatpusztul√°s √∂sszes√≠tve. [nytimes]

Egy macsk√°n mindig √©rezni lehet a gyilkost, vannak akik soha nem is tudnak egy macska k√∂zel√©ben teljesen nyugodtak lenni (jelentkezem). Az√©rt a k√©pet √°rnyalja, hogy h√°zimacsk√°k csak a mad√°r-hal√°loz√°sok 29, az elpuszt√≠tott emlŇĎs√∂k 11%-√©rt felelnek (2-3 milli√°rd √∂l√©s), a fennmarad√≥ bŇĎ 12 milli√°rddal az USA kb. 80 milli√≥ k√≥bormacsk√°ja v√©gez (2.3 naponta egy gyilkoss√°g per cukis√°g!). Az√°ltal, hogy a macska egy k√∂zkedvelt h√°zi√°llat, k√≥bor egyedei is v√©detts√©get √©lveznek, mik√∂zben mill√°rdsz√°m puszt√≠tj√°k maguk k√∂r√ľl az √©lŇĎvil√°got (de p√©ld√°ul az Amerik√°ba a k√∂zelm√ļltban betelep√ľlt norv√©g patk√°nyt nem b√°ntj√°k). Az √°ltaluk okozott k√°r nehezen sz√°mszerŇĪs√≠thetŇĎ, de val√≥sz√≠nŇĪleg meghaladja b√°rmely m√°s k√°rt√©kony emlŇĎs szintj√©t. Sokszorosan.

Ha a macsk√°k embereket √∂ln√©nek, csak az amerikai h√°zimacsk√°k kiny√≠rn√°k a f√∂ld lakoss√°g√°nak 40%-t az elsŇĎ √©vben!

[kép]