Amikor a demokratikus Európában szocializált, kultúrált (már amennyire) emberi agyammal gondolkozom, alapvetően elfogadom azt, hogy az emberek egyenlőek, mindenkit ugyan annyi *jog illet meg és az egyik ember szabadsága ott végződik, ahol a másiké elkezdődik. Azonban a viselkedésünket nagyban a hüllő-agyunk határozza meg, ami mást mond.

* Érdekes, hogy valahogy ezt kötelezettségekre nem terjesztjük ki, a modern társadalmak fele többet fogyaszt, mint amennyit megtermel élete során, azaz élősködik, de ez most mellékes.

Hüllő-agy témában értelemszerűen csak saját magamból tudok kiindulni, a reptilian complex nem a beleérző képességről híres. Mit mond a hüllő-agyam? ** Sarkítva azt, hogy 90 kiló vagyok, 10 év küzdősport múlttal, másik 10 év egyéb kontakt versenysporttal, erendően agresszív és robbanékony. Azt is mondja, hogy 100 emberből 90 fizikai ellánállását úgy 15 másodpercen belül, nyolcét 60 másodpercen belül tudnám leküzdeni, és mindössze kettővel gyűlne meg a bajom. Szerencsére az emberi agyam van annyira fejlett, hogy többnyire überelje a fejemben élő őslényt, és például nem nyomjam át nagy lendülettel az alkarom a 60 kilós BKV ellenőr arccsontján, aki valami érthetetlen bátorsággal mellbe bökött. Sajnos, ahogy azt a bűnügyi statisztikákból is láthatjuk, ezzel nem mindenki van így.

** Persze ezt nem így mondja, hanem inkább így: PUSZTÍTSD EL EZT A CSÍRÁT, TEDD A SZOLGÁDDÁ, CSAK A TE KEGYELMEDBŐL VAN ÉLETBEN! Vagy méginkább így: VÁÁÁÁÁH, VÉRT AKAROK!

Advertisement

Kutatók szerint viselkedésünket a hüllő-agyunk irányítja, intelligens emberi agyunk csak tanácsokat ad. Ezért változik a viselkedésünk például részegen, ilyenkor sokkal kevésbé érvényesülnek azok a tanácsok. Mi tudná alapvetően megváltoztatni hüllő-agyam reakcióit? Természetesen az, ha az egyértelmű fizikai fölényem semmissé válna, azaz tényleges egyenlőség lépne fel harci szempontból mondjuk köztem és egy 50 kilós nagymama között. Sokat gondolkodtam ezen, és egyelőre csak a kézifegyverek általános elérhetőségével tudtam előrukkolni. Egy nagymama .22-eséből kilőtt három apró lövedék ugyan úgy, vagy még inkább megöl, mint bármilyen verés, amit bárkitől kaphatnék.

Azt, hogy jobb lenne-e egy olyan világban élni, ahol Magyarországon mondjuk 4 millió kézifegyver van, nem tudom megmondani. Ugyanakkor van egy olyan sejtésem, hogy politikusaink is egyenlőbbnek éreznék magukat, és nem lenne arcuk azokhoz a pofátlan lenyúlásokhoz és hazugságokhoz, melyekkel rendszeresen szórakoztatnak minket, ha fejükben ott motoszkálna, hogy bármelyik kovácsjózsi pofánlőheti őket.