Illustration for article titled Éljenek a Nemzeti Dohányboltok!

Itt volt már az ideje, hogy a nemzeti érdekek érvényesüljenek a dohánypiacon. Egyrészt a dohányzás káros, így jó volna, ha polgártársak kevesebbet pöfékelnének. Másrészt, tarthatatlan, hogy az egészségkárosító szenvedély profitja a külföldi karvalytőke karmaiban landoljon. Az alábbiakban jól megbeszélem magammal ezt a témát.

- Most, hogy csak Nemzeti Dohányboltok árulhatnak cigit, mindenkinek jobb lesz, mert a profitot szétosztják a nép közö...

- Nem osztják szét? Akkor mitől Nemzeti?

- Magyar zászló van a címeren és koncesszión lehet venni a jogot? De hát eddig is fizetni kellett a dohányárusításért, nemzeti zászlót meg bárki pingálhat a cégérre.

- Na jó, de legalább az állami adóbevételek megnövekednek és így több jut majd megelőzésra és az egészségügyre...

- Szóval a cigi árának a 85%-a eddig is az államkasszába folyt be és a mostani átrendezés nagy valószínűséggel kisebb bevételeket eredményez azonos árakon?

- Jó, jó, lehet igazad van, de az legalább biztos, hogy kevesebbet fognak cigizni az emberek.

- Szóval várhatóan az adózott és legális fogyasztás csökkeni, a csempészet és a dohánytermékekhez kapcsolódó bűnözés nőni fog?

- Oké, oké, de azt nem mondhatod, hogy legalább a külföldi karvalytőkével nem szúrunk ki jól?

- Oh, szóval az elárusító helyek túlnyomó többségét hazai kisvállalkozók üzemeltették idáig, és az itthon eladott dohánytermékek nagyrészét itt is állítják elő, magyar munkásoknak és beszálítóknak munkát adva és keményen adózva a tevékenységük után?

- Tehát jól értem, hogy csökkenő állami bevételre, szürkülő fogyasztásra és növekvő bűnözésre számítunk, emellett várhatóan megnő a nem hazai gyártású/forgalmazású/adózású dohánytermékek aránya? Hol nemzeti érdek ez?

- Szóval rosszul értelmezem a nemzeti érdeket. Elnézést, nem tudtam, hogy a nemzet egy szűk politikai-vállalkozói kört takar. Tudatlan vagyok, csöndben maradok.

Advertisement

Kép: Gépnarancs

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter