Biztosítás nélkül futnak a rendőrautók! - böffenti bele az éterbe a Blikk mai cikke, melyet aztán az index.hu is kritika nélkül visszaböfög. Szörnyülködnek, hogy miért nem képes a rendőrség évi 68.000-t fizetni cascóra.

Hány rendőrautója van a magyar rendvédelemnek? A rendőrállomány 45.000 fő, becslésemszerint ezt legalább 9.000 jármű szolgálhatja ki (adatot nem találtam). A két adatot összeszorozva 612 millió forintot kapunk. Azaz az első 70-100 totálkárig egy évben nem érdemes egy ekkora szervezetnek cascót kötnie.

Aki ezt az alapvető összefüggést nem érti, az nincs tisztában a biztosítás fogalmával. A biztosítás kockázatmegosztás. Ha megfelelően nagy a szervezeted a biztosítandó értékek sokásága szempontjából, akkor indokolatlan másokkal (a biztosító többi ügyfelével) megosztanod azt.

Az meg hogy a járőr saját zsebéből fedezi-e a kárt, teljesen független a biztosításoktól, vagy azok hiányától, miután az adott járőr se nem üzembentartó, se nem tulajdonos, ez a rendőrség és alkalmazottainak viszonyát szabályozó törvényektől és szabályzatoktól függ.

Eredeti itt.