Remek elképzelést dolgoztak ki a Magyar Államkincstár likviditási problémáinak enyhítésére. A Magyar Nemzet által közolt tervek szerint az állami alkalmazottak fizetésének második részletét csak 20-án fizetnék a jövőben. "Amennyiben a közszolga 15-16 napra lekötné munkabérének egy részét, arra kamatot fizetne az állam." [privátbankár]

Van egy rossz hírem! Mivel adott hó elsején és utolsó napján elvégzett munkát egyaránt legkorábban a következő hó elején fizetnek ki, a közszolga jelenleg 5-35 nap között hitelezi az államot kamatmentesen. Ha erre raknak még 15 napot, az az év vicce lenne. Az első 30 napra miért nincs kamat, e?!

Advertisement

Amúgy semmi bajom nincs az akár heti, akár kétheti fizetési rendszerrel, azonban ezt csak úgy lehetne igazságosan, ha két héttel korábban kapnának fizetést az emberek, nem úgy, hogy még két héttel később. Az meg likviditási szempontból nem fog összejönni, kb. plusz 100 milliárdot igényelne az átállás. További probléma, hogy ha a magánszektort már a betétgyűjtésből is kiszorítja a magyar állam, tovább romolhatnak az ország növekedési kilátásai, de ez persze a jelenlegi kormányzatot eddig sem zavarta.

[kép]